Lopen op Sedummatten

Sedummatten zijn uitstekend geschikt als bodembedekker en wordt veel gebruikt als alternatief gazon. Het meest voorkomende gebruik is echter voor groene sedum-daken.

Het is oké om af en toe op Sedummatten te lopen, mits het weer mild is en de planten gezond zijn. Als je zegt dat het oké is om af en toe op sedums te lopen.. hoe vaak is dat dan?

Lopen op een sedum-groendak

Sedums hebben een beperkte hoeveelheid onderhoud nodig – daarom houden we van ze. Als het echter om het onderhoud van groendaken gaat, moet u over de planten lopen om de afvoeren te controleren, kunstmest aan te brengen en het onkruid eruit te halen. Op een groendak hoeft u dat maar twee keer per jaar te doen. Het is niet nodig om erop te lopen. Mits je niet gaat stampen als het vriest, zal je de plantenpopulatie geen blijvende schade toebrengen. Het enige waar u voorzichtig mee moet zijn, is in de installatiefase. Zorg ervoor dat uw sedummat het allerlaatste is dat op uw nieuwe dak wordt geïnstalleerd. Airconditioning, valbeperkingen, dakramen enz. Moeten allemaal op hun plaats zijn voordat de sedum wordt uitgerold. Zo vaak mislukt een mooi groendak omdat het is beschadigd door veel bezoekers.

Lopen op sedum bodembedekker

Sedum bodembedekkers zijn zo gemakkelijk te onderhouden dat het bijna onwerkelijk is. Geen maaien, geen deadheading, geen snoei, heel weinig onkruid. Gemakkelijk. Sedums worden gekenmerkt door hun vlezige bladeren die in verschillende vormen, kleuren en maten verkrijgbaar zijn. De bladeren worden gemakkelijk met de voeten beschadigd, maar na verloop van tijd, en mits de schade niet te radicaal is, kunnen ze zichzelf herstellen. Een sedumgazon zal nooit zo slijtvast zijn als een grasgazon. De reden dat sedums zo zelfvoorzienend zijn, is deels te danken aan de structuur van de plant. Kijk eens naar die bladeren. Het zijn net kleine waterballonnen. Vol met vloeistof. De vloeistof in de bladeren is wat de plant ondersteunt wanneer water en voedingsstoffen schaars zijn. Net als bij ballonnen kunnen de cellen die die vloeistof vasthouden, barsten als je ze platdrukt. Als ze eenmaal zijn gebroken, kunnen ze niet worden gerepareerd. Laten we nu eens kijken wat er gebeurt als je op een sedumplant stapt. Een deel van de bladeren wordt geplet. Sommige, maar niet alle, cellen in die bladeren zullen onherstelbaar beschadigd raken. De plant zal die cellen op tijd teruggroeien en alles komt goed. Als er echter te vaak op de bladeren wordt getrapt, raken de cellen sneller beschadigd dan dat ze kunnen worden vervangen. De plant zal zichzelf niet kunnen onderhouden en zal afsterven.

Wat zijn de “regels” om op sedums te lopen?

Loop NOOIT op sedumplanten die bevroren zijn. Als het buiten vriest of als er koud weer wordt voorspeld. Blijf er dan af. Probeer uw gewicht te spreiden. Verlicht de druk op de planten door planken of planken te leggen voordat u erop loopt. Vooral als er veel werk aan de winkel is, bijvoorbeeld gravel gravel van de ene kant van een sedumbed naar de andere. Laat de planken echter niet te lang liggen – sedums hebben daglicht nodig.

Gerelateerd