Een huis laten bouwen, of verhuizen naar bestaande bouw?
Als je huidige woning niet meer aan je wensen of eisen voldoet, dan kun je natuurlijk gaan verhuizen. Op zoek gaan naar een woning die beter bij je past, al valt dat vaak nog niet mee. Of je besluit om een lege kavel te kopen, en dat huis van je dromen zelf te gaan bouwen.
Je moet snel zijn
Iedereen die wel eens op zoek is geweest naar een nieuw huis, die weet het: voor de meest populaire woningen moet je snel zijn. Heel snel. En in populaire steden is de vraagprijs bieden vaak niet eens een garantie dat het huis ook echt van jou wordt. Niet zelden word je niet één, maar rustig meerdere keren overboden, en gaan de huizen voor een flink hoger bedrag weg dan waarvoor ze op de markt werden gezet. Zeker als je op deze manier al verschillende keren je droomhuis aan je neus voorbij hebt zien gaan, en al jaren bezig bent om een nieuw huis te vinden, kan dit een behoorlijk frustrerend proces worden. Ga je ooit dat huis nog vinden, of bestaat je leven vanaf nu vooral uit teleurstellingen?
Steeds meer mensen kiezen ervoor om dan het huis dat zij zoeken zelf maar te gaan bouwen. Let wel op: dat betekent niet dat je klaar bent met het verwerken van teleurstellingen. Want ook de vraag naar dit soort vrije kavels, of kavels waar een huis op staat dat gesloopt kan worden, zodat er nieuw gebouwd kan gaan worden, is enorm. De kans is dus nog altijd aanwezig dat je achter het net vist, wees daarop voorbereid. Ook is het goed om je vooraf goed voor te bereiden, ook met het oog op de kosten. Je weet hoeveel de kavel dat je gaat kopen kost, maar wat kost een huis bouwen? En kun je dat ook betalen?
Hoe pak je het aan?
Is het je gelukt om een kavel te bemachtigen, en ga je een huis bouwen? Dan breekt er een spannende tijd aan. Voordat er ook echt gebouwd gaat worden, ben je tenslotte al vaak weer een tijdje verder.
Er zijn maar weinig mensen die een huis daadwerkelijk zelf gaan bouwen, dat is alleen voor de hele handige types weggelegd. De meeste mensen schakelen er een bouwbedrijf voor in, vaak in combinatie met een architect. Deze kan jouw wensen en eisen vertalen naar een realistisch huis. Want niet alles dat je in gedachten had kan ook zomaar gerealiseerd worden. Pas als het plan helemaal klaar is, kan er worden begonnen met bouwen. Ook dit duurt vaak weer een flink aantal maanden tot zelfs een jaar of langer. Maar is het klaar, dan heb je ook wat: eindelijk kun je gaan wonen in je droomhuis, dat perfect past bij jouw wensen.