velcro klittenbandTechniek 

Wat is het voordeel van veel velcro klittenband?

Klittenband, gewoonlijk Velcro klittenband genoemd, is een alomtegenwoordig bevestigingsmiddel voor een breed scala aan toepassingen. Maar wist je dat klittenband een relatief recente uitvinding is? Of dat het onder water gebruikt kan worden?

velcro klittenband

Hoe klittenband werkt

Klittenbandsluitingen bestaan uit twee componenten; de eerste heeft kleine haakjes en de tweede heeft nog kleinere, pluizige lussen. Wanneer de onderdelen tegen elkaar worden gedrukt, blijven de haken in de lussen steken en worden de onderdelen tijdelijk aan elkaar gebonden. Ze kunnen worden gescheiden door ze uit elkaar te trekken. Als de haken uit de lus worden getrokken, maken ze een kenmerkend scheurend geluid. De meeste klittenband kan ongeveer 8.000 keer worden geopend en gesloten voordat het zijn houdkracht begint te verliezen.

Een beetje klittenbandgeschiedenis

Hook and Loop werd in 1941 bedacht door een Zwitserse ingenieur, George de Mestral, die zich liet inspireren door de bramen die aan hem en zijn hond plakten na een wandeling door het bos. De Mestral bekeek de bramen onder een microscoop en ontdekte dat ze kleine haakjes hebben die aan alles met een lus kunnen worden vastgemaakt, zoals kleding en haar. Hij zag een mogelijkheid voor twee materialen met vergelijkbare kenmerken om praktisch te worden gebruikt en begon te werken om zijn idee werkelijkheid te laten worden. Het proces van het maken van Velcro kostte de Mestral tien jaar om te perfectioneren. Het eerste ontwerp was van katoen, maar dat slijt te snel. Toen wendde de Mestral zich tot een nieuw synthetisch materiaal; nylon. Vooral voor de haken bleek nylon het perfecte materiaal. De Mestral noemde zijn nieuwe creatie Velcro, een combinatie van de Franse woorden “velours” (fluweel) en “crochet” (haak). Hij vroeg een patent aan in 1951 en het werd verleend in 1955.

Haak en lus vandaag

Hoewel het woord “klittenband” tegenwoordig vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar een klittenbandsluiting, is het eigenlijk een handelsmerknaam voor de Velcro Company, die in de jaren vijftig door de Mestral werd opgericht. Klittenband wordt tegenwoordig nog steeds meestal gemaakt van nylon, maar er zijn ook polyesterversies beschikbaar. Polyester biedt een betere UV-bestendigheid dan nylon bij gebruik in buiten- of maritieme toepassingen. Het houdt ook beter onder water. Zelfs bij polyester klittenband is de haak echter altijd van nylon. Bij een polyester product wordt de nylon haak op een polyester basis geplaatst.

Gerelateerd