TaxatieTips 

De juiste taxateur vinden? Dat doe je zo

Je zult geregeld momenten hebben waarop het verstandig of zelfs noodzakelijk is om een taxateur in te schakelen. Zowel voor bedrijfsgerelateerde vastgoed als bij het zoeken naar een woning als particulier. Gezien dit niet iets is wat je dagelijks doet is het handig om een aantal tips bij de hand te hebben voor hoe je de beste taxateur voor jou vindt. Wij hebben daarom een aantal tips op een rij gezet die je erbij kan houden.

Waar is de taxateur voor nodig

Voorafgaand aan het inschakelen van een taxateur is het belangrijk om duidelijk te hebben waar je een taxateur voor nodig hebt. Wil je een bod doen op een woning of op een pand en wil je weten of het een reëel bod is? Dan is het handig om een taxatie te hebben.

Het kan ook zijn dat je dit doet om een financiering aan te vragen. Dan is het meestal zelfs noodzakelijk om een taxatie bij de hand te hebben. Zorg er dat de juiste informatie die nodig is voor de betreffende taxatie is opgenomen in het rapport.

Het kan ook zijn dat het een unieke situatie is. Bij woningen is het vaak een vereiste om een taxateur te vinden die bekend is met het lokale gebied, maar het kan ook zijn dat je een taxatie moet maken van vastgoed in de leisure sector. Omdat dit een unieke situatie is, is hier ook specialistische kennis voor nodig.

taxateur

Waar op letten?

Er zijn verschillende vereisten waarop gelet moet worden, zoals die hiervoor al genoemde over dat een taxateur bij veel gevallen binnen een bepaald gebied werkzaam moet zijn of gespecialiseerd moet zijn.

Verder is het belangrijk om goed op de kosten te letten. De kosten van een taxateur bestaan uit het tarief, administratiekosten, BTW, kadasterkosten en gemeentelijke kosten. Gemiddeld betaal je per taxatierapport 500,-, maar er zijn natuurlijk grote verschillen tussen de woningmarkt, bedrijfspanden en waar het rapport voor nodig is.

Waar tot slot ook op gelet moet worden is dat een rapport gevalideerd moet zijn door een bepaald instituut. Dat kan de Taxateurs Unie, de TVI, iValidatie of de NWWi zijn. Let er ook op dat een taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn van de datum waarop een hypotheek wordt gebonden.

Gerelateerd