Tuin 

De beste vijverolie voor in je tuin

Als je van plan bent een vijver in je tuin aan te leggen, moet je verschillende materialen voorbereiden. Een van de meest essentiële materialen is vijverfolie. Deze folie wordt ook wel vijverfolie genoemd. Het doel van het toevoegen van een voering is om te voorkomen dat het water door de bodem van de vijver lekt. Je kunt kiezen voor natuurlijke vijverbodems door klei toe te voegen. Daarnaast kun je ook kunstmatige liners gebruiken die zijn gemaakt van PVC, rubber of rots folie. Je moet de voering met levenslange garantie selecteren. Het is dus bestand tegen degradatie veroorzaakt door het weer.

Voor- en nadelen van PVC-voeringen

Een van de meest gebruikte materialen voor vijverfolie is PVC. Deze voering is redelijk betaalbaar, dus het is ideaal voor doe-het-zelf projecten. Er zijn enkele voordelen van het gebruik van PVC-voeringen. Dit materiaal is goedkoop en flexibel. Het is ook bestand tegen chemische stoffen. PVC-liner is echter schadelijk voor vissen en vatbaar voor UV-straling. Daar moet je dus ook rekening mee houden als je PVC-liners gaat gebruiken.

Voor- en nadelen van rubberen voeringen

Ook voor tuinvijvers wordt dit materiaal al jaren veelvuldig toegepast. Rubberen vijverfolie kan eenvoudig worden gesneden en geïnstalleerd. Het kan met minimale inspanning worden gevormd. Rubberen voering is veilig voor verschillende vissen. Helaas zijn rubberen voeringen moeilijk te naaien. Dit materiaal is gevoelig voor scheuren en doorboren. Je moet dus voorzichtig zijn wanneer je deze folie in je vijver installeert.

De dikte van de vijverfolie kiezen

Vijverfolies zijn er in verschillende diktes. Ze variëren van 0,35 mm tot 1 mm. De dikkere voering zal duurzamer zijn. Het zal dus niet snel worden doorboord door de scherpe stenen onder de voering. Als je op zoek bent naar een voordelige liner, kun je ervoor kiezen om dunne liners te gebruiken. Als je een koi vijver wilt aanleggen, is het aan te raden om een ​​folie van 1 mm dik te gebruiken. Deze folie geeft de vijver extra bescherming tegen lekkage.

Gerelateerd