Wonen 

Booglamp, de beroemde vloerlamp van de gebroeders Castiglioni

Onder de designiconen neemt de beroemde Arco-lamp een prominente plaats in, ontworpen door de broers Achille en Pier Giacomo Castiglioni voor het bedrijf Flos in 1962.

In feite is de booglamp een van de meest geïmiteerde en gekopieerde industriële designobjecten ter wereld met gevallen van echt plagiaat. Daarom was het noodzakelijk om in te grijpen op de regels op het auteursrecht en moest het moederbedrijf zich meerdere keren op juridisch vlak inzetten, ook al kon het oorspronkelijke project alleen beschermen in het geval van slaafs kopiëren en oneigenlijk gebruik van de denominatie.

Ondanks de meer dan 50 jaar die zijn verstreken sinds zijn conceptie, blijft dit meesterwerk van verlichting een buitengewone frisheid en moderniteit van lijnen behouden, zozeer zelfs dat het een van de hoekstenen blijft van veel hedendaagse interieurarrangementen. Dat het geen verlichtingsarmatuur is zoals alle andere, blijkt meteen uit de zorg waarmee elk detail is ontworpen: ondanks dat het uiterst minimaal in lijn is, ontbreekt er niets en is niets overbodig.

Alleen de lamp kan ruimtes inrichten, zelfs als deze is uitgeschakeld. Wanneer het wordt ingeschakeld, wordt zijn rol overheersend. Zijn geluk komt waarschijnlijk voort uit het idee van het project, dat van een lichtpunt direct op de bezienswaardigheid, tafel, bureau of boek, zonder gebonden te zijn aan de positie van de hanglamp. In feite heeft de diffuser een lege ruimte eronder, net als een kroonluchter, maar in tegenstelling tot de booglamp niet vast maar kan hij van de ene plaats naar de andere worden vervoerd.

In al die jaren is het design van de booglamp onveranderd gebleven; de enige wijzigingen aan het project werden aangebracht aan de elektrische apparatuur om deze aan te passen aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

Tip: Heb je meer licht nodig, gebruik dan witte lampen en als het een lees- of rustplek is, gebruik dan lampen met meer gelige tinten. Naast een item dat de omgeving veel mooier en charmanter maakt, kunnen de vloerlampen ook gebruikt worden als lampen voor een gefocust licht om bijvoorbeeld te lezen. Het leuke is dat we een mix van effecten krijgen, zodat we de verlichting complexer en interessanter maken en aan al onze behoeften voldoen.

Gerelateerd