Lamp 

Nederlandse tradities: oliebollen bakken

Misschien wel één van de leukste Nederlandse tradities. Een aantal dagen voor oud en nieuw of op oud en nieuw zelf… oliebollen bakken. Of je het nu doet met je familie, met vrienden, met andere ouders van school of van de sportvereniging… Het is een traditie die mensen samenbrengt onder het genot van een hapje en een drankje. Discussies over wel of niet oliebollen met krenten bakken, de eerste lading die mislukt door teveel of te weinig olie. Uiteindelijk met een tas vol oliebollen weer naar huis keren en proosten op het nieuwe jaar.

De hele nacht door bakken

Als je er echt voor gaat, heb je vast wel eens tot diep in de nacht door oliebollen gebakken. Verschillende (sport)verenigingen, kerken, bedrijven of scholen bieden ieder jaar oliebollen tegen betaling aan. Ouders en vrijwilligers worden opgeroepen en gaan s’ avonds aan de slag om voor de volgende dag de verse oliebollen klaar te hebben. Bak je buiten op de veranda is het handig om veranda verlichting van INTOLED te hebben. Zonder die veranda verlichting wordt het nogal moeilijk iets in het donker te zien, het kan laat worden… Na een hele nacht bakken plof je doodmoe je bed in en kun je voor even geen oliebol meer zien of ruiken. Tot een paar uur later, wanneer het oud en nieuw is en je toch echt je eigen creaties eens moet proeven.

Andere leuke tradities

Oliebollen zijn één van de vaste tradities van oud en nieuw. Maar voor veel mensen zijn kniepertjes met slagroom een essentieel onderwerp. Spelletjes spelen, sjoelen, het nationale aftelmoment én natuurlijk vuurwerk afsteken. Oud en nieuw is misschien wel één van de gezelligste feesten van het jaar en daar dragen de oliebollen aan bij. Vaak worden er zoveel oliebollen gegeten rond oud en nieuw dat het maar goed is dat ze niet het hele jaar beschikbaar zijn. Bovendien… ze zijn nou ook niet echt gezond.

Gerelateerd