Beste keuze in stroom en gas

Het is weer het einde van het jaar en de energiemaatschappij wil weten hoeveel stroom en gas je dit jaar hebt verbruikt. Je loopt naar de meterkast om de meterstanden op te schrijven en ontdekt daar dat je tóch nog veel hebt verbruikt. En dat ondanks je plannen zuiniger aan te doen dit jaar. Maar bij welke leverancier ben je het gunstigst uit? Om je te helpen staan hier drie energieleveranciers die goedkope stroom en gas aanbieden. Onderstaand overzicht is gebaseerd op een tussenwoning met twee bewoners en is voor een periode van één jaar. Er is uitgegaan van een verbruik van ongeveer 1350m³ gas en 2950 kWh per jaar van deze bewoners. Op het moment dat je een huishouden hebt met een andere samenstelling, een andere woning of een ander gemiddeld verbruik, is het handig om energieleveranciers opnieuw te vergelijken. Zo heb je altijd de beste optie voor jouw situatie.

Nummer 1 in goedkope stroom en gas

Voor wie op zoek is naar de allergoedkoopste levering van energie, die bestaat uit grijze stroom en grijs gas, is bij Nuon het voordeligst uit met €1217,23 per jaar. Dit pakket bestaat uit volledig grijze energie. De stroom in het pakket ‘Vaste Prijs Stroom en Gas tot 1 jr. Vast Actie’ komt namelijk voor het grootste gedeelte uit kolen en aardgas. Als je een nieuwe klant bent voor deze organisatie, ontvang je een welkomstpremie van €185,-. Stroom en gas is bij Nuon het minst duur, als je voor de grijze varianten kiest. De groene pakketten van Nuon zijn daarentegen veel duurder dan bijvoorbeeld die van Greenchoice.

De voordeligste groene stroom

Als je op zoek bent naar duurzame groene stroom en groen gas, ben je het meest voordelig uit bij Greenchoice. Deze organisatie biedt een pakket voor €1312,15 per jaar. De stroom komt hierbij uit wind en biomassa, beide uit Nederlandse bronnen. Bij dit pakket is geen welkomstpremie beschikbaar, maar het is wel een actietarief. Hiermee zijn de kosten van groene stroom en gas bijna tweehonderd euro minder dan de drie grootste Nederlandse leveranciers in de pakketten waar zij groene stroom en groen gas aanbieden.

Een goedkope mix

Voor wie het duurzame aspect belangrijk is maar geen vereiste, is er Oxxio. Deze organisatie biedt een tussenweg tussen volledig groen of volledig grijze stroom. Oxxio is de goedkoopste aanbieder van een pakket met een mix van groene stroom en grijs gas. Voor dit pakket betaal je €1286,95 per jaar. Hierbij komt een welkomstpremie van €150,- voor nieuwe klanten.

Wie is de goedkoopste?

Er zijn in Nederland verschillende partijen die voordelig zijn in het aanbieden van stroom en gas. Wil je goedkope stroom en gas, ga dan eerst na of je groen of grijs wil, of een mix daartussen. Het verschil in de prijzen van de pakketten ligt namelijk in de keuze voor groene of grijze stroom en gas. Als je grijze energie wil voor een lage prijs, is Nuon de gunstigste leverancier. Greenchoice heeft de voordeligste pakketten voor groene stroom en groen gas. Een tussenweg ligt bij Oxxio, die de goedkoopste is bij een mix van groene stroom en grijs gas.